%upit% recepti

Čobanac

Čobanac

1 kg miješanog mesa (divljač, junetina, svinjetina, ovčetina) 200 gr luka 50 gr mkrve 30 gr korijena peršina 8 gr slatke mljevene paprike 4 gr ljute mljevene paprike 10 gr soli 60 gr pirea od rajčice 1 dl crnog vina 4 dl vode 10 gr češnjaka 2 lovorova lista 1 list peršina papar po želji
20 0
Ćevapi

Ćevapi

Sastojci. 750 g junetine. 250 g ovčetine. 1 kašika soli. 1 kašika vegete. 1 kašika bibera. 1/2 glavice belog luka
3 0
Kebab & Tabbouleh

Kebab & Tabbouleh

oko 800 grama mlevenog mese (Ovo je roštilj meso - znači junetina i svinjetina, možda i ovčetina. 800 grama mlevenog mese (Ovo je roštilj meso - znači junetina i svinjetina, možda i ovčetina
2 0
Humus

Humus

Humus je bio bljutav a jagnjetina (ovčetina) hladna. Znam da je ovo jedno od omiljenih vegetarijanskih jela
0 0
Pljeskavice na roštilju

Pljeskavice na roštilju

500 g masnog mlevenog svinjskog mesa (akcenat je na masnom, mada može to biti masna govedina, ovčetina ili piletina, pačetina i sl. roštilj 500 g masnog mlevenog svinjskog mesa (akcenat je na masnom, mada može to biti masna govedina, ovčetina ili piletina, pačetina i sl
0 0
Ovčetina s povrćem

Ovčetina s povrćem

Na kocke narezani ovčji but pržimo na masti dok se ne zarumeni. Izvadimo ga u posudu, stavimo na rezance narezani luk, mrkvu,celer, 1/4 kg mahuna, 1/8 kg graška i propirjamo
7 0
Slavonski čobanac

Slavonski čobanac

5 dkg jelen / srna / divlja svinja / ovčetina (bez kosti). Isjeckati luk na site kockice (Što sitnije to bolje - on poboljšava gustoću čobanca, znači što se bolje prodinsta i što je sitniji to će čobanac biti gušći)Isjeckati meso na kockice +/- (2cm x 2cm x 1cm)Stavimo u kotlić (lonac) luk, žlicu šećera (da luk sto prije prodistamo i da pusti vodu), 2 lovorova lista i 1dl mineralne vode, 1 goveđu kocku Knorr i dinstamo +/-10min)Dodamo 5 dl vodeZatim stavljamo meso po tvrdoći (prvo svinjeće kožice, uho, nogice, jelen ili srna nakon 10-15 minuta divlja svinja, nakon 10-15 minuta dodajemo junetinu nakon 10-15 minuta ostatak svinjetine)Dinstamo uz dodavanje sto manje tople vode (znači samo hladna i naravno što manje) dok se meso ne opustiU međuvremenu dok dinstamo meso razmutimo začin za čobanac u 1L hladne vode (Tako da bude spreman kada meso bude prodinstano)Kada se meso opusti (pusti vodu i dobije pomalo sivkastu boju) dodajemo toplu vodu do malo manje od pola kotlica i dodajemo razmućeni začin za čobanac i 2-3 feferone te to jos dinstamo nekih 20-30 minutaNakon 20-30 min dinstanja dodajemo tople vode skoro do vrha kotlića (+/- 4 prsta manje od ruba)Kada čobanac prokuha dodaje se 1 dl Bijelog vina, 2dl Pasirane rajčice, 1 Veliku žlicu mljevenog papra, 10 dkg Mljevene ljute paprikeČobanac mješati svkih 2-3 minute i održavati da konstantno kuha (ključa) ali ne previše da se meso ne bi totalno raskuhaloStavljati soli i ljute paprike po potrebi/ukusuKuha se sveukupno od 2
33 0
Ćevapi

Ćevapi

Ćevapi. Sastojci. 750 g junetine. 250 g ovčetine. 1 kašika soli. 1 kašika vegete. 1 kašika bibera. 1/2 glavice bijelog luka
21 0
Dijeta po krvnim grupama

Dijeta po krvnim grupama

janjetina, ovčetina, puretina, riba, jaja, jogurt, nemasno mlijeko, meki sirevi, većina orašastog voća i graha, većina žitarica, većina voća i povrća
3 0