%upit% recepti

GULAŠLEVEŠ: Ukusan čorbasti gulaš na mađarski način

GULAŠLEVEŠ: Ukusan čorbasti gulaš na mađarski način

Ovo jelo je odličan izbor za ljubitelje jače začinjene hrane. Glavni sastojci su, naravno, meso i začini, ali ipak nije preteško jer je, za razliku od nekih drugih gulaša i paprikaša, ovaj “razblažen” krumpirom i vodom
Ćevapi

Ćevapi

Sastojci. 750 g junetine. 250 g ovčetine. 1 kašika soli. 1 kašika vegete. 1 kašika bibera. 1/2 glavice belog luka
Čobanac

Čobanac

1 kg miješanog mesa (divljač, junetina, svinjetina, ovčetina) 200 gr luka 50 gr mkrve 30 gr korijena peršina 8 gr slatke mljevene paprike 4 gr ljute mljevene paprike 10 gr soli 60 gr pirea od rajčice 1 dl crnog vina 4 dl vode 10 gr češnjaka 2 lovorova lista 1 list peršina papar po želji
Kebab & Tabbouleh

Kebab & Tabbouleh

oko 800 grama mlevenog mese (Ovo je roštilj meso - znači junetina i svinjetina, možda i ovčetina. 800 grama mlevenog mese (Ovo je roštilj meso - znači junetina i svinjetina, možda i ovčetina
Humus

Humus

Humus je bio bljutav a jagnjetina (ovčetina) hladna. Znam da je ovo jedno od omiljenih vegetarijanskih jela
Prebranac

Prebranac

Prebranac se pravi sa krupnim belim pasuljem, može se spremati sa mesom ili bez mesa, još ako se u njega stavi neka suva paprika koja se napuni sa pasuljem, e to je pravo uzivanje za nepce, ukusi fantazija, probajte
Pljeskavice na roštilju

Pljeskavice na roštilju

500 g masnog mlevenog svinjskog mesa (akcenat je na masnom, mada može to biti masna govedina, ovčetina ili piletina, pačetina i sl. roštilj 500 g masnog mlevenog svinjskog mesa (akcenat je na masnom, mada može to biti masna govedina, ovčetina ili piletina, pačetina i sl
Ovčetina s povrćem

Ovčetina s povrćem

Na kocke narezani ovčji but pržimo na masti dok se ne zarumeni. Izvadimo ga u posudu, stavimo na rezance narezani luk, mrkvu,celer, 1/4 kg mahuna, 1/8 kg graška i propirjamo
Dijeta po krvnim grupama

Dijeta po krvnim grupama

janjetina, ovčetina, puretina, riba, jaja, jogurt, nemasno mlijeko, meki sirevi, većina orašastog voća i graha, većina žitarica, većina voća i povrća
Što je jela Mona Lisa?

Što je jela Mona Lisa?

Jela od govedine i junetine bila su poznata za sjever Italije, kao i domaća patka, piletina, ovčetina i svinjetina
Bosanski ćevapi

Bosanski ćevapi

Bosanski ćevapi. Sastojci. 750 gr junetine. 250 gr ovčetine. 1 kašika soli. 1 kašika vegete. 1 kašika bibera. 1/2 glavice češnjaka
Začinjeni medaljoni s brusnicama

Začinjeni medaljoni s brusnicama

Baš kao ni kuhana ovčetina, ovčja crijevca, razne iznutrice ili piletina. Savory, tasty pork medallions with a sweet touch of cranberries
Slavonski čobanac

Slavonski čobanac

5 dkg jelen / srna / divlja svinja / ovčetina (bez kosti). Isjeckati luk na site kockice (Što sitnije to bolje - on poboljšava gustoću čobanca, znači što se bolje prodinsta i što je sitniji to će čobanac biti gušći)Isjeckati meso na kockice +/- (2cm x 2cm x 1cm)Stavimo u kotlić (lonac) luk, žlicu šećera (da luk sto prije prodistamo i da pusti vodu), 2 lovorova lista i 1dl mineralne vode, 1 goveđu kocku Knorr i dinstamo +/-10min)Dodamo 5 dl vodeZatim stavljamo meso po tvrdoći (prvo svinjeće kožice, uho, nogice, jelen ili srna nakon 10-15 minuta divlja svinja, nakon 10-15 minuta dodajemo junetinu nakon 10-15 minuta ostatak svinjetine)Dinstamo uz dodavanje sto manje tople vode (znači samo hladna i naravno što manje) dok se meso ne opustiU međuvremenu dok dinstamo meso razmutimo začin za čobanac u 1L hladne vode (Tako da bude spreman kada meso bude prodinstano)Kada se meso opusti (pusti vodu i dobije pomalo sivkastu boju) dodajemo toplu vodu do malo manje od pola kotlica i dodajemo razmućeni začin za čobanac i 2-3 feferone te to jos dinstamo nekih 20-30 minutaNakon 20-30 min dinstanja dodajemo tople vode skoro do vrha kotlića (+/- 4 prsta manje od ruba)Kada čobanac prokuha dodaje se 1 dl Bijelog vina, 2dl Pasirane rajčice, 1 Veliku žlicu mljevenog papra, 10 dkg Mljevene ljute paprikeČobanac mješati svkih 2-3 minute i održavati da konstantno kuha (ključa) ali ne previše da se meso ne bi totalno raskuhaloStavljati soli i ljute paprike po potrebi/ukusuKuha se sveukupno od 2
Ćevapi

Ćevapi

Ćevapi. Sastojci. 750 g junetine. 250 g ovčetine. 1 kašika soli. 1 kašika vegete. 1 kašika bibera. 1/2 glavice bijelog luka

Rezanci s ovčetinom

Očišćenu mrkvu, crveni luk i celer narežite i pirjajte na 4 – 5 žlica ulja s vezanom aromatičnom vezicom

Loparančić zi riži

Loparancić (fažolić) namočimo i kuhamo sa suhim ovčjim mesom. Dodamo krumpir, kapulu, češnjak, sol, peršin, papar i lovor