%upit% recepti

NEODOLJIVO SLATKO: Prhka i sočna orehnjača i makovnjača

NEODOLJIVO SLATKO: Prhka i sočna orehnjača i makovnjača

Orehnjača i makovnjača su tradicionalni kolači koje svi peku, ponudit će vas njima gotovo u svakom domu o Božiću i Uskrsu… Ipak, uprkos toj masovnoj ponudi rijetko se nađe da je dovoljno sočna (da nema previše niti premalo nadjeva), da je raskošno prošarana slojevima tijesta i nadjeva, da je tijesto prhko i dobro ispečeno do unutrašnjosti štruce bez da su dno i gornja površina ispečene u suhe tvrde korice
PRHKA OREHNJAČA

PRHKA OREHNJAČA

Među takve zasigurno spadaju makovnjača i orehnjača. Polako nam se približavaju blagdani, a samim time i priprema nekih tradicionalnih, svima dobro poznatih, kolača
ROLADA OD OBLATNI S MAKOM

ROLADA OD OBLATNI S MAKOM

Obično za vrijeme blagdana se nas dvije podijelimo u pravljenju kolača, ja radim sitne kolače i kremaste, a ona one od dizanog tijesta tipa orehnjača/makovnjača i pite tipa mađarica za koje je prava majstorica
Orehnjača

Orehnjača

Kada se radi orehnjača ili makovnjača ljude je najviše strah da im se fila ne odvoji od tijesta. Već duže vrijeme se pripremam raditi orehnjaču i uvijek me nešto spriječi, no ovaj Uskrs nije mogao primiti nikakve isprike da ju ne pečem pa sam evo krenula
Advent u Beču i Božićni Stollen

Advent u Beču i Božićni Stollen

- Zaviti tijesto sa marcipan masom u sredini (kao kada se zavija orehnjača ili makovnjača). Vrijeme Adventa je mnogima od nas zasigurno najljepši dio godine
Bakina pita od griza

Bakina pita od griza

Za svečana slavlja su se uglavnom pekli razni suhonjavo-sitni kolači (kiflice), mramorni kolači, gibanice od dizanog tijesta (orehnjača, makovnjača) i spomenute pite s prhkim korama
Sirni pužići s jagodama

Sirni pužići s jagodama

Ne volim većinu slastica od dizanog tijesta (orehnjača, makovnjača…). Znam da svatko ima svoj stil pisanja/izražavanja, ali kad se u kuharicama, časopisima, na Internetu…, u uvodu u neki recept izražava oduševljenje, za neki sastojak ili za neko jelo, frazom «Da mi je samo znati tko «to» ne voli
Dizana gibanica s dunjama

Dizana gibanica s dunjama

Kako ne volim dizane gibanice tipa orehnjača, makovnjača,… nemam ni «svoj najdraži recept» za ta dizana tijesta
Fruit cobbler ili voćni drobljenac

Fruit cobbler ili voćni drobljenac

Očito to ima veze s činjenicom da sam iz Prigorja gdje su kuhani štrukli, makovnjača, orehnjača, knedle sa šljivamatradicionalni deserti – a to definitivno nije vodena (lagana) hrana